Vladímira Ollé, majiteľka
Kto iný by dokázal viesť château lepšie, než dáma par excellance. Vladka, ako ju medzi sebou voláme, je hnacím motorom nášho vinárstva. Je rodáčkou z Gabčíkova a má za sebou prácu na viacerých zaujímavých topmanažérskych pozíciách. Náročné tempo náročnej práce časom vystriedala materská dovolenka. A pravdepodobne niekedy v tom čase sa začala písať aj história nášho vinárstva. S rodinou, ktorá sa jej rozrástla o ďalších dvoch malých milovníkov tristoročného rúbaňského lesoparku, sa usadila iba pár kilometrov od Rúbane. Napriek tomu, že Vladímira je vášnivá športovkyňa a už nejakú dobu nesladí (Nesladim.sk), víno zo zdravého a kvalitného hrozna považuje za dar bohov. „Chuť vína a farby viníc sa objavili v mojom živote veľmi dávno, no hlbšie som sa k vinárskemu svetu dostala len pred 10 rokmi. Odvtedy sa to pekne-krásne stupňuje“, hovorieva naša hlava, ktorá má pravdu i v tom, že v Château Rúbaň sa nedajú ochutnávať horšie či lepšie vína. „Ja sama mám rada všetky rovnako. Mení sa len situácia a príležitosť, kedy siahnem po tom-ktorom vínku, či po sekte, či hroznovici“, povie Vám Vladka, keď sa nebudete vedieť od radosti rozhodnúť pre to, alebo ono vínko z ponuky. Ak by ste sa jej opýtali, ktoré zo svojich rozhodnutí vo vinárstve považuje za to najlepšie, odpovie vám, že je ním samotné rozhodnutie ho založiť. Sme si tým istí, pretože, ona verila medzi prvými, že tento kraj má jeho návštevníkom čo ponúknuť a že hrozno zo Strekova môže v Strekove nielen dozrievať, ale sa tiež v čerstvej kvalite a na mieste i dorábať. Nádherou a prírodným bohatstvom tohto kraja sme dnes i vďaka jej odhodlaniu nadchnutí všetci.
Ladislav Ďörď, vinár, hlavný technológ, winemaker
…alebo aj (ako si sám občas hovorí) riaditeľ galaxie, kapitán vesmírnej lode USS ENTERPRISE. Ak by ste nazreli do našej výrobne plnej gigantických nerezových kadí, všakovakých hadíc a teplomerov, pochopili by ste razom prečo.
Laci je spätý s vinohradmi od detstva. Už ako malé dieťa pomáhal starému otcovi vo vinohradoch a v pivnici. Svoje prvé víno vyrobil ako pätnásťročný a odkedy vkročil do nášho vinárstva, hospodári sa nám tu spolu so zozbieranou úrodou fantasticky. „Bol som prekvapený, že niečo také sa buduje na SR a môžem byť súčasťou toho všetkého. Je asi snom každého vinára robiť svoju obľúbenú robotu v Château, v kaštieli a v krásnom prostredí“, neváha nás poctiť milými slovami kedykoľvek, keď vyzvedáme ako sa mu vstávalo skoro ráno do práce. 🙂 Vďaka Lacimu sme sa časom odvážili pustiť aj do výroby vlastného sektu. A ak by niekto niekedy nahlas vyslovil, že jeho práca je zároveň i jeho životom, neprekvapilo by nás, ak by ten hlas patril práve Lacimu. Pristane mu oblek, ale najlepšie sa vraj cíti aj tak v montérkach. Na tituly si nepotrpí, hoci sa mu vysokoškolské štúdium málilo a po jeho ukončení sa hneď vrhol do ďalšieho. Na čo si však rodák z Čeboviec naozaj potrpí, je vysoká kvalita hrozna a zohraný tím pri práci. Sme nesmierne radi, že toto všetko sa našlo v našej milovanej Rúbani a sme toho súčasťou. Napokon, ako hovorí náš kapitán vesmírnej lode USS ENTERPRISE: „Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé víno.“ 🙂
Martin Kollár, šéfkuchár degustačnej reštaurácie
„Baví ma objavovať čaro práve v tých ,,obyčajnejších,, surovinách. Pretože z drahých surovín dokáže variť každý“, hovorí Martin Kollár, šéf druhej najdôležitejšej výrobne a časti nášho romantického vinárstva. Vďaka nemu neustále objavujeme ďalšie a ďalšie zabudnuté vône a chute poľnohospodárskeho kraja. „Čerstvý chlieb od jednej milej babičky, či dokonca hľuzovky zo Strekova, čerstvé syry a mliečne výrobky z Dubníka, zelenina a ovocie z trhu, kuracie a bravčové mäso od farmárov a mnoho iného. Mnoho produktov tu dostanem v takej kvalite, o ktorej by sa mi možno niekde inde ani len nesnívalo“, vyratúva nám nadšene Martin zakaždým, keď fňukáme, že kaviár či ustrice v našich Parížskych močiaroch vyloviť prosto nevieme! 🙂 Martin má za sebou bohatú prax v špičkových hoteloch a reštauráciách nielen na Slovensku a presne vie, čo naservírovať najnáročnejšiemu jazýčku. To čo dokáže s miestnymi surovinami vytvoriť je i proti tomu najdrahšiemu kaviáru celé „nebe i dudy“.
Nekonečné dlhé vinice a kvalitné víno mu učarovali prvýkrát počas stáži vo Francúszku. Dnes sa ho nebojí priliať aj do varenia. Za Alibernet, Míliu alebo Nóriu, by ste od neho dostali i dezert navyše. Tie má totiž najradšej. A ako bonus vám možno vyrozpráva historku o tom, ako veľmi môže byť náročná práca šoféra dodávky v Topoľčanoch. 🙂 Martin je ministrom humoru a pohody. A tieto pozitívne nálady prenáša so svojím tímom aj na taniere. Na toto predstavenie Vás srdečne pozývame!
Peter Kecskés, brand ambassador
Odchovancom na vinohradníckej hrudi je i Peter Kecskés, Brand Ambasádor, ktorý prišiel do nášho tímu (zatiaľ) ako posledný a úprimne sa tešíme, že to po prvej návšteve nášho areálu nevzdal. „Prvýkrát ma SBS nevpustila dnu bez pozvánky, teraz som rád, že som tu“, smeje sa náš brand ambasádor i someliér v jednom, lebo presne vie, ako správne naladiť hostí v pivničke, pri degustovaní vína. A má, veru, pravdu! Život niekedy prináša skutočne úsmevné situácie. Petrova práca obnáša i cestovanie a spoznávanie rôznych iných krajov a fanúšikov strekovského vína. To nám zabezpečuje určitý rozvoj v oblasti filozofie a myšlienok toho či onoho kraja. Za zmienku snáď stojí perpetuum mobile z potuliek po Východe, ktoré Peter odporúča dodržiavať v súlade a v zásade len s kvalitným vínom značky Château Rúbaň. „Vipi bo naľito, naľij bo vipito.“ Logiku zakorenenú v tomto výroku nemožno poprieť.
Flórián Jávorka, predseda predstavenstva
Cenné skúsenosti strojného inžiniera, súkromného podnikateľa i starostu obce vložil do nášho vinárstva náš najstarší člen tímu, pán Florián Jávorka. Ako jeden z prvých zamestnancov vinárstva videl náš areál v pôvodnom, dezolátnom stave. „Postupne sa mi menil pred očami do podoby v akej ho môžeme vidieť dnes. Je to veľmi dobrý pocit, ak sa človek môže stať súčasťou tak zmysluplnej investície a prispieť svojou prácou k tvorbe nadčasových hodnôt“, spomína neraz spolu s nami na naše spoločné začiatky. Už ako malý chlapec pobehoval vo viniciach, mali totiž v rodine vlastné. Dodnes je u neho rodina a tradícia na prvom mieste. Keď práve nepracuje, trávi chvíle s najbližšími, v objatí rodinných vinohradov. Ak by ste stáli o radu od nášho sympatického a veselého kolegu, dobrého priateľa a poradcu, potom by ste počas návštevy Château Rúbaň nemali vynechať ochutnávku Mílie či koštovku Martinovho hovädzieho pliecka na víne Alibernet. Na duchu pookrejete po vypočutí si niektorého z vtipov, na ktoré je pán Jávorka hotový majster. Tento poznáte?
Dedo oslavuje 100 narodeniny. Reportéri sa ho pýtajú na rôzne životné skúsenosti, medzitým iným i na to, čo robí, keď ho bolí hlava:
„Dám si deci sektu.“
„A keď Vás bolí žalúdok?“
„Tak poldeci hroznovice.“
„A keď ste prechladnutý?“
„Tak si dám dobré víno.“
„No dobre dedo“, vravia reportéri, „a kedy pijete vodu?“
„No, synku, takú chorobu som ešte nemal.“
Szilvia Brédová, Guest & Event Manager
Chod reštaurácie, tím čašníkov a penzión má u nás na starosti naša Szilvi. Ak k nám práve voláte alebo emailujete ohľadom ubytovania, osláv, rozprávkových svadieb pod holým nebom či teambuildingov, komunikujete na druhej strane so skvelou a nenahraditeľnou manažérkou Szilviou Brédovou.
Vyrastať vo vinárskom prostredí u nás pri prijímaní zamestnancov nie je žiadnym kritériom. Faktom i výsledkom náhody ale je, že aj na oddelení pre plánovanie a realizáciu eventov úraduje vnučka vinára! Už ako štvorročná si Szilvi cupitala pomedzi vinič, a to bez toho, aby čo i len tušila, že raz sa jej víno stane osudným. Pýtali sme sa milovníčky kvalitného vína, dobrého jedla, kvalitného espressa a filmov Jonnyho Deppa, ktoré z vín Château Rúbaň sa stalo jej srdcovkou a tiež i to, čo najlepšieho ako eventová a guest manažérka ochutnala z kuchyne Martina Kollára. „S dovolením, na túto tému by som sa radšej nevyjadrovala, pretože odkedy je tu Maťo, pribrala som 4 kg! To budú asi tie jeho fantastické dezerty. Všetky!“ Vtipkuje zakaždým. Z vín jej učarovala najviac Mília. Naša hlavná spojka s okolitým svetom a návštevníkmi je očividne na sladké! 🙂